Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych

Polityka cookies

Serwis Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie przetwarza dane w celach wynikających z funkcjonowania Serwisu oraz używa „ciasteczek” tj. plików „Cookies” w celach statystycznych i funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować serwis do potrzeb osób go odwiedzających. Każdy odwiedzający ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce samodzielnie, dzięki czemu żadne informacje nie będą przez nas zbierane lub może kontynuować przeglądanie Serwisu akceptując stosowanie plików „Cookies”. Jednocześnie informujemy, iż szczegółowe informacje na temat tego czym są „ciasteczka” i jak je wyłączyć można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Polityka Prywatności

Skoczek

Skocz do Wyszukiwarki Skocz do Menu Głównego Skocz do Głównej Zawartości
herb Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Wykaz realizowanych spraw
Wersja z dnia

Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych

Termin załatwienia

bez ustawowego terminu

Osoba kontaktowa

Biuro ds. Żywności

Miejsce załatwienia

Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie

Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa
ul. Emilii Plater 1
10-562 Olsztyn
pok. 412

Telefon kontaktowy

(089) 521 92 50

Sposób załatwienia

Złożenie wniosku w formie papierowej (w wersji papierowej nalezy złożyć zarówno wniosek jak i załączniki) oraz w wersji elektronicznej na nośniku CD.

Wymagane Dokumenty

Wniosek o wpis produktu rolnego lub środka spożywczego na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr. 10, poz. 68 ze zm.) i zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 marca 2005 r. (Dz. U. z 2005 nr 58 poz. 509) oraz kserokopie dokumentów uwierzytelniających tradycję wytwarzania tego rodzaju produktu, w tym np:

  1. dokumenty z Muzeum Etnograficznego
  2. zapisy z ksiąg parafialnych
  3. fragmenty utworów literackich , w których zawarte są opisy wytwarzania i spożywania danego produktu
  4. biografie
  5. zapisy w historycznych książkach kucharskich
  6. zapis przekazu ustnego
  7. fotografie
  8. obrazy i inne materiały, które mogą posłużyć do udowodnienia że produkt jest tradycyjny

Czas realizacji

Do pół roku.

Podstawa prawna

Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 ze zm.).